Sumatra Mandheling jest uprawiana na wysokości 800-1500 m n.p.m., jedna z najbardziej cenionych kaw pochodzi z Indonezyjskiej wyspy Sumatra.
Sumatra Mandheling
Sumatra Mandheling to kawa, która uprawiana jest w centralno-zachodnim regionie wyspy nieopodal miasta Padang.
Uprawiana na wysokości 800-1500 m n.p.m. charakteryzuje się:
- niską kwasowością,
- wyraźnym, ciężkim ale też gładkim body,
- w smaku dominuje czekolada ale wyczuwalne są też przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa czy kardamon,
Średni stopień palenia.
Metody parzenia:
- espresso,
- kawiarka,
- syphon.
Informacja:
Profile smakowe podane w opisach naszych kaw mają charakter poglądowy. Na smak i aromat kawy wpływa wiele czynników, w tym ponad 800 różnych substancji, olejków eterycznych i cukrów, które znajdują się w ziarnie kawy, dlatego odczucia smakowe podczas picia tego napoju są mocno subiektywne. Z tego też powodu nie stosujemy skali opisującej moc i kwasowość kawy, wychodząc z założenia, że każda osoba inaczej ocenia te wartości.
Waga | 1 kg |
---|---|
Wymiary | 20 × 10 × 30 cm |
Waga | 125g, 250g, 500g, 1000g |