Godziny otwarcia:

Poniedziałek – Zamknięte
Wtorek – 08:00-19:00
Środa – 08:00-19:00
Czwartek – 8:00-19:00
Piątek – 8:00-20:00
Sobota – 8:00-20:00
Niedziela – 8:00-20:00

Image Alt

Aktualnie wypalamy

Ameryka Południowa

Kawy z Ameryki Południowej tradycyjnie kojarzą się Polakom ze smakiem, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało, „kawowym”. Dlaczego? Dlatego, że większość kawy sprowadzanej do Polski od lat siedemdziesiątych pochodziła właśnie z tego kontynentu, głównie z Brazylii.

Nazwa odmiany Santos pochodzi od brazylijskiego miasta portowego o tej samej nazwie. Uprawiana w regionie Cerrado na wysokościach od 900 do 1300 m n.p.m., poddawana jest tradycyjnej suchej obróbce. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, pozbawiona kwasowości, delikatnie czekoladowa nadaje się zarówno do przyrządzania w ekspresach ciśnieniowych, jak i do alternatywnych, przelewowych metod parzenia.

Odmiana Yellow Bourbon wywodzi się wprost od odmian uprawianych, od czasów dynastii Bourbonów, na francuskiej wyspie Reunion. Została przywieziona do Brazylii i do dziś jest jedną z najbardziej cenionych kaw. Kawa w naszej ofercie pochodzi z farmy Fazenda Sertao, z regionu Minas Gerais, gdzie jest uprawiana na wysokościach od 1100 do 1450 m n.p.m., poddawana jest obróbce mieszanej, tzn. honey. Charakteryzuje się zbilansowanym smakiem czarnej czekolady i karmelu. Nadaje się zarówno do ekspresów, jak i do alternatyw.

Pochodząca z upraw w regionie Medellin w Kolumbii, uprawiana na wysokościach ok. 1500 m n.p.m., poddana obróbce mokrej. Kawa ta wyróżnia się dużymi, pełnymi ziarnami, dzięki czemu, odpowiednio przyrządzona, gwarantuje zrównoważony, słodki, czekoladowy smak z lekką nutą orzechową. Do ekspresów i alternatyw.

Afryka

Ojczyzna kawy, to stąd wywodzą się uprawiane na całym świecie odmiany. Od dziesiątego wieku kawę uprawia się w Afryce tradycyjnymi metodami. Pochodzące z tego kontynentu odmiany charakteryzują się wyczuwalnie owocowym smakiem.

Niezwykle ceniona, wysokojakościowa, etiopska kawa z regionu Yirgacheffe, uprawiana tradycyjnymi metodami od wielu wieków, poddana mokrej obróbce. W smaku wyraźnie wyczuwane akcenty owocowe i kwiatowe. Nadaje się do jasnego bądź średniego palenia, które nie powoduje utraty charakterystycznego smaku. Do przyrządzania metodami alternatywnymi.

Azja

Mimo rozległego kontynentu, kawę w Azji uprawie się tylko w kilku krajach. Z najlepszych kaw słyną m. in. Indie, Indonezja czy Papua Nowa Gwinea. Kawy azjatyckie charakteryzują się niską kwasowością, na pierwszy plan wysuwają się nuty ziemiste i leśne. 

Pochodząca z indyjskich upraw kawy, Robusta Cherry, charakteryzuje się ostrym aromatem i mocnym goryczkowo-kwaskowym smakiem. Zawiera ponad dwukrotnie więcej kofeiny niż kawy odmiany Arabica, dzięki czemu jest idealną opcją dla chcących silnego pobudzenia. Ze względu na mocny smak najczęściej stosowana w mieszankach.

Spróbuj naszej kawy: